Hidakfórum

 

 

A néprajzi gyűjtés módszertana

Elhunyt Balla Zoltán

Megtörve tudatjuk, hogy Balla Zoltán barátunk, Egyesületünk pártolója, a „Fordulj kispej lovam” csoport alapító tagja tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Drága Zoli barátunk! A csillagok világítsák meg utadat. Köztünk maradsz!

Láttalak, Barátom!

Temetési videó

Bor – Vidék – Hagyomány

Meghívó

Konferencia program

Élő Értékek a Somló-Ság Kulturális Tengelyén

Ertl Pálné Megyei Gyermek Néptánc Találkozó

 

A program időpontja: 2016. május 28.

A program helyszíne: Litér

A program szervezője: Litéri Zöldág Táncegyüttes, Veszprém Megyei Néptánc Egyesület, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek létszáma: 1000 fő

 

Ertl Pálné országos hírű gyermektánc pedagógus, példakép volt. Litér táncéletének alapítója, működtetője egész életében a gyermekek értéktiszteletre való nevelését szolgálta. Az Ő nevét vette fel idén a Veszprém Megyei Gyermek Néptánc Találkozó. A rendezvény – a tavalyihoz hasonlóan – Litéren került megrendezésre, házigazdáink a Litéri Zöldág Táncegyüttes tagjai, vezetői voltak.

Már a délelőtti órákban sokan összejöttünk Litér sportpályáján, ahol Pintér Katalin és Szabó Sándor irányításával méta bajnokság zajlott. Az izgalmaktól sem mentes, lendületes versengés nem csak jó sport élmény volt, de a baráti hangulatot is megalapozta.

 

Balatonalmádi kisiskolások Kiscsőszön

 

A program időpontja: 2016. május 25.

A program helyszíne: Kiscsősz

A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek létszáma: 50 fő

 

 

Balatonalmádiból látogatott hozzánk egy ötven fős iskolai csoport. Az alsó tagozatos kisdiákokat pedagógusaik is elkísérték. A kirándulás egyben rendhagyó hagyomány és néprajz foglalkozás is volt. Az Élő Forrás munkatársai egész napos programsorozatot tartottak a gyerekek számára. A program során megismerkedhettek a falu állataival, a gazdálkodás formáival, betekinthettek egy régi falusi család életkörülményeibe, de a nagyobb gazdaság működésébe is. A gazdálkodás mellett a régi falusi kultúra is teret kapott. Dallal, tánccal színesítettük a programot, majd zárásként egy játékos parasztvetéélkedő és egy méta verseny mozgatta át a csoport tagjait. A gyerekek szomorúan búcsúzkodtak, hiszen nagyon jól érezték magukat.

 

 

Bakony-Somló Népművészeti Találkozó 2016

 

A program időpontja: 2016. május 13-14.

A program helyszíne: Devecser

A program szervezője: Apte Művészeti Egyesület – Néptáncosok Baráti Köre, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek létszáma: 3000 fő

 

Még az Égiek is érezték, hogy a fáradtságos szervezőmunka és a lelkes előkészülés, no, meg a rengeteg kiváló szereplő megérdemli, hogy sikerrel történjen meg a régóta hagyományosan Pünkösdkor zajló Bakony-Somló Népművészeti Találkozó. Az eső csak azokban az időpontokban esett, amikor a rendezvények a színházteremben, vagy más fedett helyiségekben folytak. Amint áttettük programjainkat a szabadtéri helyszínre, vagyis az újonnan kialakított devecseri Piactérre, azonnal kisütött a nap és a tiszta, kellemes időjárás mindaddig tartott, míg le nem zártuk a rendezvény esti eseményeit. Ezt követően persze újra locsogott az eső…

A rendezvény immár nemzetközi szintre emelkedett, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legmagasabb szakmai színvonalat képviselte.

Erdők, mezők, vad ligetek…

Vidám vetélkedő formájában gazdagították néprajzi ismereteiket a versenyzők

 

A program időpontja: 2016. május 13.

A program helyszíne: Devecser

A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Élő Forrás AMI

Érintettek létszáma: 50 fő

 

 

Első ízben rendeztük meg az Erdők, mezők, vad ligetek című néprajzi vetélkedőt, melyre egy szűk meghívotti körből végül öt Veszprém megyei iskolás csoport jelentkezett. A devecseri Művelődési Központ adott otthont a programnak, mely május 13-án, pénteken, közel négy órás időtartamban zajlott.  A néphagyományhoz köthető játékos feladatok és kvíz kérdések mellett a Herman Ottó Intézet környezettudatosságra nevelő feladatsorát is megoldották a résztvevők. A benevezett csoportok Tüskevárról, Somlóvásárhelyről, Devecserből, Nagyalásonyból és Szentgálról jöttek. Minden csapat értékes díjakkal gazdagodott, emellett ingyenes lovas kocsikázáson vehet részt Egyesületünk kiscsőszi portáján. A nyertes csapat (Nagyalásony iskolásai) ajándéka egy ingyenes kirándulás Szentendrére, a Skanzenbe. 

 

 

Emlékezetes gálaműsorokkal koronáztuk meg az idei tanévet

 

A program időpontja: 2016. május 12-13.

A program helyszíne: Ostffyasszonyfa, Devecser

A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Élő Forrás AMI

Érintettek létszáma: 1000 fő

 

 

Az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola Pünkösd hétvégére és a megelőző napokra időzítette a néptánccal foglalkozó osztályainak bemutató gálaműsorát. Az intézmény két esztendeje működik, de már most érezhető a közösségszervező és értékátadó munka hatása. 14 telephelyen, közel kétszázötven általános iskolás gyermek tanulja a néphagyomány táncos világát. Az oktatás helyszíne a legtöbb faluban a helyi iskolában, vagy kultúrházban van.

A nagy létszámra és a sok produkcióra való tekintettel két előadást is szervezett az intézmény. A helyszíneket a területi megoszlás is befolyásolta, így május 12-én a vas megyei Ostffyasszonyfán, május 13-án Devecserben tartottunk gálát. Mindkét gálaest közel két órás időtartamú volt és zsúfolásig megtöltötte a művelődési intézmények színháztermeit. A büszke szülők, rokonok minden egyes táncszámot vastapssal köszöntöttek, kitűnő hangulatot teremtve. Az iskola tanterve szerint somogyi és rábaközi táncok szerepeltek a színpadokon, emellett bemutatta gömöri tánckoreográfiáját a kiscsőszi Faluházban dolgozó „tehetség” csoport is. A műsorok élő zenei kísérettel zajlottak, csütörtökön a Fajkusz Banda, pénteken a Dűvő zenekar varázsolta el a közönséget és a lelkes táncosokat.

 

A székhelyen, vagyis Devecserben rendezett gálaműsoron megtisztelő jelenlétével Dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár is lelkesítette a fiatalokat. Köszöntő beszédében kiemelte a hagyományban rejlő értékeket, a jó közösségeket, amelyek a magyarság erősítésén dolgoznak. A műsoron a Klebelsberg Intézményfenntartó devecseri tankerületének igazgatója, Némethné Takács Cecília és a devecseri Járási Hivatal vezetője, Bereczki Nóra is jelen volt. 

Gyümölcsöző együttműködés a Herman Ottó Intézettel

 

A program időpontja: 2016. május 10.

A program helyszíne: Budapest

A program szervezője: Herman Ottó Intézet, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek létszáma: 500 fő

 

A közelmúltban került megrendezésre a Herman Ottó Napok című rendezvénysorozat, melynek több állomása is összekapcsolódott Egyesületünk tevékenységével. A budapesti Herman Ottó Intézet a környezeti értékek védelmét, a környezettudatos életmódot helyezi munkája fókuszába. Ehhez a célhoz jól illeszkedik a hagyományápolás, hiszen a régi emberek harmóniában éltek a természettel és a kultúra sok szelete éppen ezekre az értékekre alapul.

A Herman Ottó Napok első napján az Intézet székhelyén megrendezett konferencián és ismeretterjesztő programon vettünk részt. Az Élő Forrás által felállított sátorban népi játékokkal, táncházi fotókkal, régi használati tárgyakkal találkoztak a környék iskoláinak tanulói, akiket csoportokban szállítottak a rendezvényre. A régi értékekkel való ismerkedés során a gyerekek láthatták a sajt készítés fortélyait is. A program egy-egy csoportnál háromnegyed órán át tartott. A rendhagyó tanóra végéről a közös néptánc sem maradhatott el. A sátrunk mellett racka birkáinkat és kecskéinket simogathatták a gyerekek.

 

A konferencia nyitásaként azt a megtisztelő feladatot kaptuk, hogy magyar férfitáncokkal szórakoztassuk a megjelent nagy létszámú szakmai érdeklődőt és magát Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert.

 

A Herman Ottó Intézet viszonzásként ellátogatott devecseri rendezvényünkre, a Bakony-Somló Népművészeti Találkozóra, ahol környezetismereti játékokkal, kvízekkel, feladatlapokkal fogadták a fesztivál vendégeit, ezzel is különleges színt adva a rendezvény szakmai programjának.

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes