Hidakfórum

 

 

Néhány gondolat a békéscsabai Országos Szólótáncverseny margójára

 

Kétévente kerül megrendezésre a néptánc élet legjelentősebb szakmai programja, a békéscsabai Országos Szólótáncverseny. A szakma legjava ilyenkor lázasan készül. A fiatalabbak kétéves ciklusonként újra és újra megpróbálják felépíteni önmagukat, keresik a stílust, a megformálást, a viselkedést, amely önnön jellemük, lelkületük tükrözése mellett a táncanyagok bemutatását is szolgálja. Az idősebbek rutinosabban, a már megszokott úton igyekeznek elérni az áhított célt. Több-kevesebb siker kíséri ezeket a próbálkozásokat. A színészet, a manír, a gegekkel tűzdelt előadásmód néha nem fedi, sokkal inkább kiemeli a hiányosságokat. A bölcs Zsűri idén is a „mögélátó” szemüvegét használta, bár tett kivételt. Egyetlen esetben a technikai és fizikai képességek és teljesítmény „elkente” a stílusjegyeket és táncalázatot semmibe söprő színpadi „attrakciót”, mely számomra egyes pillanatokban már bohóckodásnak tűnt. Nem vitatkozom a döntéssel, hiszen a szólótáncverseny lényege az egyéniség megvillantása mellett a tánctechnika, virtuózitás egysége, ezek pedig megvoltak. A folklorisztikai hitelesség itt a semmibe veszett…

Közlemény a Felszállott a Páva versenykiírással kapcsolatban

 

A „Fölszállott a páva 2015” versenykiírással kapcsolatban több kérdés és észrevétel érkezett a szervezőkhöz.

A vetélkedőt kifejezetten gyermekek számára hirdettük meg, elsősorban azzal a céllal, hogy a hazai és határon túli gyermekek néptánc és népzenei mozgalma a televízió nyilvánossága előtt mutatkozhasson be.

A versenyzők korosztályi meghatározását hosszas szakmai egyeztetés előzte meg, amelyet a szakmai-pedagógiai szempontok mellett a televíziós műsor sajátosságai szabtak meg.

A 6-14 éves korcsoport esetében az életkori korlátoktól való eltérésre kizárólag a hangszeres együttesek esetében van lehetőség.

A többi művészi kategória esetében kénytelenek vagyunk ragaszkodni a meghirdetett életkori feltételekhez. Kérjük mindazok megértését, akik akár néhány napos eltérés miatt lemaradnak így a versenyben való részvétel lehetőségétől.

Biztosak vagyunk abban, hogy tehetségük és tudásuk nem vész el, és a soron következő, immár a 16-35 éves korosztály számára, felnőtteknek meghirdetett tehetségkutató versenyünk jelentkezői között ott üdvözölhetjük az idén 15 éveseket is.

 

Budapest, 2015. január 12.

Hagyományok Háza – MTVA – Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület

 

Kedves Barátaink!

Fájdalommal tudatjuk, hogy Ertl Pálné, mindannyiunk Marika nénije tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk. Gyönyörű életpálya ért véget, hogy emlékeinkben és a tanítványai által kapott hatalmas tudásban, a gondosan elültetett értékekben éljen tovább.

A Család gyászjelentését továbbítom nektek. A temetés Litéren lesz, december 20-án, szombaton, 13.00 órakor.

A Család kérése, hogy jelezzétek, ha személyesen vesztek részt Marika néni búcsúztatásán. Kérem, hogy ezzel kapcsolatban küldjetek e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A litéri temető kis méretei miatt kérjük azokat, akik népviseletben érkeznek, hogy segítsenek a sorfal felállításában, ezzel is biztosítva az utat a ravatalozótól a nyughelyig. 

Parkolási lehetőség lesz az iskola udvarában is, ahol teával kínálják az idősebbeket.

Bízunk abban, hogy zenész ismerősök és barátok is eljönnek. Kérjük, hogy hozzatok hangszert. Koncz Gergő már vállalta, hogy hegedül, Náci harmonikával csatlakozik. Kérem, hogy ezzel kapcsolatban nekem jelezzetek (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Tisztelettel, Kovács Norbert Cimbi


 

Kedves Néptáncos Barátaink, Közösségvezetők és Pedagógusok!

 

Az alábbi segítséget kérem tőletek: Szülési szabadságra készülő és betegszabadságon lévő két kollégám helyére néptáncpedagógust (néptáncpedagógusokat) keresek iskolánkba. Mindenféle rugalmas ajánlat, megoldás érdekel. Kérlek, hívjatok, illetve továbbítsátok levelem olyanok felé, akiket tudomásotok szerint érdekelhet ez a lehetőség.

Szeretettel üdvözöllek benneteket: Molnár Zsuzsanna ig. Család Iskola Keszthely (Telefonszámom: 30/ 377 62 77)

Búcsú Jakab Ferenctől

Kedves Feri, örök Barátom!

Nem vártál meg, pedig úgy érzem, jó lett volna még egy vállveregetés, még egy jóleső üdvözlés a hosszú útról hazatérve. Egy rövid élménybeszámoló, hogy aztán megállapíthassuk, hogy Csőszön megint csak nem történt semmi az elmúlt egy hónapban. Ezek a beszélgetések gyakoriak voltak közöttünk. Rövidek, tömörek, lényegre törőek, mentesek minden felesleges fecsegéstől, unalmas szájjártatástól. Kívülről sokan azt hihették volna, hogy a távolságtartó kapcsolatunk volt az oka, pedig dehogy…! Éppen ellenkezőleg: tudtuk, ismertük egymás észjárását. Tudtuk, hogy a másiknak nincs szüksége felesleges pletykákra, unalmas történetekre. Egyszerűen csak jó volt, kellett néhány baráti szót váltani, aztán mindenki tehette tovább a dolgát. Én elmentem szervezkedni, Te pedig összeírtad a következő rendelést, feltöltötted a sörös hűtőt és kiszámoltad a lehetetlent, melynek révén hosszú évekig fenntartottad nekünk a vendéglátást és a boltot a „semmi közepén”. 

Most, hogy hazaérek, már a sírodnál kell, hogy meglátogassalak. Tartogatok néhány gondolatot és egy baráti kézfogást, melyeket már csak egy másik létezésben adhatok át, de azért megpróbálom megüzenni:

Kedves Jakab Feri!

Te voltál mindannyiunk kocsmárosa. Te voltál, akire minden kiscsőszi látogató szívesen emlékszik, akivel mindenkinek van egy rövid története, aki nélkül nem lettek volna emlékezetesek az elmúlt tíz év eseményei. Aki nagy gondossággal ügyeltél arra, hogy a hűtőben mindig legalább tízféle sör legyen és mindig előbújtál, ha megnyomtuk a csengőt. Bizalommal voltál az idegenek iránt is, hiszen csak intettél, hogy bátran szolgálják ki magukat a boltból. Ott ültél az ajtó mellett és kezet nyújtottál annak, akit erre érdemesnek találtál. Én mindig közöttük voltam, ezért köszönöm a barátságodat! A legnagyobb szeretettel gondoskodtál családtagjaidról, türelmes és emberséges voltál. Hányszor hallgattam a hosszú, többször ismételt elköszönéseket, a Kislányoddal folytatott beszélgetések végén…

Most rajtunk a sor. Az elköszönés végére sajnos nem mondhatjuk oda: nemsokára találkozunk. Azért ne aggódj, mert vigyázunk az emlékedre és azokra az értékekre, amelyek szerint Te is éltél. Sokat dolgoztál, sokat tettél egy kicsi falucskáért. Ezt mi, tudjuk!!! Most már vezesd az égi üzletet, amelynek menetét soha nem árnyékolhatják be az evilági „keselyűk” , a hatósági gáncsoskodások, a nehéz téli hónapok. Mindig virágzó forgalmat és sok segítőt, jó barátokat kívánok neked, mert ezt érdemelted ki életedben!

Kovács Norbert Cimbi és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

 

 

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepeltük a Magyar Értékeket, Hungarikumokat és a Veszprém Megyében fellelhető helyi értékeket

A Veszprém Megyei Néptánc Egyesület, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Színtér összefogásával valósult meg a két napos, hatalmas érdeklődéstől kísért rendezvény.

 

Május 9-én este a veszprémi Passau Baráti Kör kérésére jótékonysági gálaesttel nyitottuk a programot. A gálát a Veszprém-Bakony Táncegyüttes adta közel két óra időtartamban. A program célja a Passauban egy éve tomboló árvíz által okozott károk utólagos enyhítése volt.

A műsor hatalmas sikert aratott a Hangvilla zsúfolásig megtelt nézőtere előtt. A programban a Kis_Bakony Néptáncegyüttes is vendégszerepelt. Kísért a salgótarjáni Dűvő zenekar.

A 2014. évi várpalotai Bakony Virága Szólótáncverseny díjazottjai

80 fő versenyző indult a versenyen, 21 díjat osztott ki a zsűri.

A Zsűri tagjai: Németh Ildikó és Szabó Szilárd

„XI. BAKONY VIRÁGA” NYERTESEK

VÁRPALOTA, 2014. 04.26.

 

I.KORCSOPORT

 

Baka Levente – Litér

Bolla Szebasztián – Badacsonytördemic

Hubert Márk – Badacsonytördemic

Milinszky Emma – Pápa

 

II.KORCSOPORT

 

Hajdu Péter – Szilágyi T.E.

Szivler László – Kammerer Laura – Badacsonytördemic

Jovánczai Martin - Badacsonytördemic

Süslecz Gergő – Badacsonytördemic

Novák Panna

Csánitz Vivien – Hoffmann László – APETKA

 

III.KORCSOPORT

 

Baranyai Viktor – Kucsera Réka – Pápa

Győry Dániel – Erdős Georgina – Pápa

 

IV.KORCSOPORT

 

Németh Eszter – Fekete Péter – Badacsonytördemic

Lippert Ferenc: Cserregő T.E.

Vácziné Zapletál Gyöngyi – Buzás Balázs - Badacsonytördemic

 

Új táncanyagokat ismert meg két közösség a Tengerentúli magyaroknál

A Montrealban működő Bokréta Néptáncegyüttes kezdeményezésére Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert közel egy hónapot töltött Kanadában és Amerikában. A kint töltött időszak eredménye két új tánckoreográfia, melyeket New Brunswick és Montreal táncegyüttesei mutathatnak be a helyi magyar közösségeknek és az amerikai, kanadai kultúra-kedvelőknek.

Montrealban, az évente hagyományosan megrendezett hétvégi tánctábort követően kezdődött el a táncegyüttessel közös munka, melynek során az erdélyi Pálpataka település táncait ismerték meg a tagok. A próbák során alkalom nyílt a magyar közösség által szervezett gyermekcsoporttal is találkozni, akiknek moldvai táncokat tanítottak az oktatók.

Február végén az amerikai New Brunswick Csűrdöngölő Néptáncegyüttesénél folytatódott a munka, ahol Észak-Mezőség három településének táncait ízlelgették a helyi magyarok. Itt is sikerült a gyermek csoportokkal találkozni, akik meglepően magas létszámmal és kiváló színvonalon dolgoztak a felnőtt csoport „kötényébe kapaszkodva”. A gyerekek Dél-alföldije bármelyik magyar néptánc fesztiválon megállná a helyét. 

A tanítás eredménye egy új mezőségi koreográfia lett, melyet áprilisban már bemutat az együttes.

Március első hetében ismét a fagyos, de annál barátságosabb Montreal következett, ahol elkészült a pálpataki koreográfia. Reményeink szerint a Bokréta Együttes 2015 nyarán a Kiscsőszi Pajtafesztivál közönségének is bemutatja tánctudását.

 

A montreali Bokréta Táncegyüttes

 

Tanítás New Brunswickban

 

 

A gyerekek New Brunswickban

 

Üdvözlünk a megújult Hidakfórum.hu oldalon

 

Még nem minden funkció működik, de folyamatosan dolgozunk egy jobb, biztonságosabb és informatívabb oldalon. 

Nagy sikert aratott Kárpátalján a Veszprém-Bakony Táncegyüttes

 

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően táncház-mozgalmat indít a Kárpátalja magyarlakta területein.

 

Nagy lépés ez abban a térségben, ahol a helyi hagyományok nagy része feledésbe merült. A múlt hét végén négy járásban sikerült megszervezni a táncházakat elindító, kedvcsináló előadásokat. A program vendége, indítómotorja a Veszprém-Bakony Táncegyüttes kamara csoportja és a kiváló zenészekből álló fiatal Banda, Péter Tamás és zenekara volt.

 

 

Kedves Néptáncegyüttesek, Népzenekarok, Népművészek, Népi alkotóközösségek!

 

Egyesületünk egy pályázat kapcsán olyan honlapot szeretne létrehozni, melynek egyik fő célja a néptánccal, népzenével, népi alkotóművészettel foglalkozó alkotók, együttesek, szervezetek bemutatása.

A honlap adatbázis-szerűen tartalmazná a szervezetekről kapott információkat, ismertetve azok munkásságát, eredményeit, egyéb közölni kívánt információkat. Minden magyarországi, határon túli, tengeren túli csoporttól, egyéni alkotótól várjuk a bemutatkozó anyagokat.

Kérlek, segítsetek abban, hogy végre a világ tudtára adhassuk, milyen nagy rétegeket érint a magyar népi kultúra. Egy ilyen adatbázis mindenkinek segítene, hiszen megkönnyítené egymás elérését, képet adhatna rólunk a külvilágnak, a politikai döntéshozóknak, a kultúra támogatóinak.

Tudom, hogy mindenkinek sok az elfoglaltsága, mégis arra kérlek benneteket, hogy szánjatok az ügyre öt percet és csatolmányban küldjétek el a bemutatkozó anyagaitokat néhány fotóval, a szükséges elérhetőségekkel.

A honlapot február-márciusban kezdjük összeállítani, tehát jó volna, ha mielőbb jönnének az információk.

A honlap címe valószínűleg ez lesz: www.ertekelő.hu (az Érték és az Élő Forrás... összekapcsolásából)

Továbbra is megmarad a www.hidakforum.hu honlapunk, amelyen a rendezvényekről, eseményekről, egyéb hírekről informálunk benneteket.

Az anyagokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk.

 

Előre is köszönöm a segítségeteket.

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes