Hidakfórum

 

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Kulturális üdvözlet a határon túli magyaroknak

Erdély és Kárpátalja magyar településein tartott előadásokat a Veszprém- Bakony Táncegyüttes

 

Tíz napos előadássorozattal ajándékozta meg Székelyföld és Kárpátalja magyarok lakta településeit Veszprém Város kiemelt néptáncegyüttese. A turnét az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, aszékelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes és a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület szervezte és támogatta. Az utazás forrásai részben a tánccsoport bevételeiből, részben a Magyar Állam Kárpátaljára biztosított támogatásából, részben pedig az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület hozzájárulásából származtak. Az együttes szállását és étkezését a befogadó települések biztosították.

Augusztus elsején Székelykeresztúr fogadta az Együttest, ahol a Keresztúr nevű települések találkozója zajlott, így több magyarországi helyiség is képviseltette magát. A közel négy órás néptánc gála kiemelt vendége volt a veszprémi csoport. Az előadásban a magyar nyelvterület tájegységein kalandozva mutatták be a táncosok Felvidék, az Anyaország és Erdély táncait. A programra szinte az egész város ellátogatott, a néptánc gála hatalmas sikert aratott. Udvarhelyszék jelen lévő táncegyüttesei székely falvak táncaival szórakoztatták a közönséget. Az esti órákban László Csaba (Erdély híres koreográfusa) és felesége László Lujza fogadta a társaságot. Kúriájuk pincéjében a sófalvi hagyományőrző zenészek muzsikájára szólt a nótaszó és zengett a tánc.

Székelykeresztúron a parkban,...

 

Vasárnap a szilvapálinkájáról méltán híres Oroszhegy településen tartottak matiné előadást a veszprémiek, akik ezt megelőzően részt vettek a vasárnapi „nagymisén”, ahol a Plébános úr külön kérte a híveket, hogy látogassanak el a bemutatóra. A műsor telt házzal, nagy sikerrel zajlott, az Együttes meghívást kapott a 2016. évi Szilva Napokra.

Különleges meglepetés volt, hogy az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület régi barátai, Argentína és Uruguay magyar néptáncosai is Erdélyben kirándultak, így két napra csatlakoztak az Együtteshez. A parajdisóbánya meglátogatását követően Orbán László, Amerikában élő népzenész látta vendégül a csoportot Alsó-Sófalván.

A parajdi sóbányában argentin és uruguayi barátokkal

Orbán Lászlóval Sófalván

A keddi napon Gyergyóba vezetett a csapat útja, ahol egy festői szépségű nagyközség, Gyergyóremete volt a meghívó. A település felismerte a helyi néphagyományban rejlő erőt és komoly lépéseket tett a népzene, néptánc újra élesztéséért. Négy éve megrendezik a Gyergyóremetei Néptánc és Népzenei Tábort, melynek idén közel kétszáz vendége volt. A táborban kizárólag a helyi hagyományokkal ismerkednek a térség településeiről érkező gyermekek és fiatalok. A kezdőket, haladókat külön csoportokban tanítják a mesterek. A táborozók mellett sok helyi lakos is kíváncsi volt a veszprémiek gálaestjére. A szépen felújított, modern színházteremben zsúfolt nézőtér előtt mutatkozott be az Együttes. MagyarbődiÉszak-Mezőségi és Küküllő-menti táncaikkal nagy sikert arattak a szakértő közönség körében. Gyergyóremetepolgármestere, Laczkó-Albert Elemér a színpadon mondott köszönetet és kérte, hogy a jövőben is folytatódjon ez a kulturális együttműködés.

Szerdán a Sóvidék talán legeldugottabb településére, Pálpatakára utazott a csapat. A Korond feletti fennsíkon elterülő tanyavilágba 7 kilométernyi kavicsos út vezet, mely próbára tette az autóbuszvezető képességeit.  A mesébe illő tájnál talán csak a pálpataki emberek lelke lehet szebb. Nagy szeretettel gondoskodtak az együttes tagjairól, akik közben kiegészültek Pirkadat Péter (magyarosított név), SanDiegoban élő ismerősükkel, aki keresi, kutatja a magyar hagyományt. Az esti előadást fejés után, este kilencre hirdették. A közönség az esti munkákat követően valóban megjelent a közel száz éves kultúrházban. A lelkes pálpatakiak vastapssal jutalmaztak minden műsorszámot.

A hét második felében Kárpátaljára utaztak a táncosok. A Veszprém-Bakony Táncegyüttes második alkalommal turnézik ezen a vidéken. Látva a térségben élő emberek nehéz helyzetét, a csoport nagy súllyal kezelte utazásának ezt a szakaszát. A kárpátaljai magyarság igazán megérdemli, hogy szellemben, lélekben erősítést kapjon. Erre szolgáltak az itt bemutatott műsorok. Az utazást megelőző hetekben a néptáncosok meglepetés táncokkal járták Veszprém és a Balaton part utcáit, ahol rögtönzött gyűjtést rendeztek. Táncaikat tetszés szerint jutalmazhatták az érdeklődők. Az így összetáncolt összeget a VeszprémiContinental vállalat és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület adományaival együtt a nagydobronyi árvaház képviselőjének adta át az Együttes. Az intézmény gondos vendéglátással viszonozta az ajándékot.

A csütörtöki napon Tiszapéterfalva volt az úti cél. Ezen a településen él a Kokas Család, akik kiváló népzenei és néptáncos tudással, nagy lelkesedéssel terjesztik a népi kultúrát. A Kokas Károly vezette Kokas Banda a Kárpátalja legismertebb népzenekara. Ifjabb Kokas Károly és Kokas Erzsébet a helyi táncok jó ismerői. Küldetésüknek tekintik a magyar gyermekek közösségbe formálását, a néptánc, népzene tanítását. Nagy szeretettel fogadták a táncegyüttest, amely az éppen zajló néptánc táborban tartott fergeteges esti előadást. A zenekar előre felkészült az együttes koreográfiáiból, így – mindenki nagy elégedettségére – Ők kísérték az előadást.

Táncház Péterfalván

Pénteken Beregszász városában elkezdődött a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által szervezett Nemzeti Érték Fesztivál, melynek kiemelt vendége volt a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. A Református Templomban a magyar egyházi méltóságok ökomenikus mise keretében köszöntötték a fesztivál résztvevőit. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolában rendezett fogadáson és konferencián a Magyar Kormány képviseletében V. Németh Zsolt Környezetügyért és Hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntő beszédet. A vendégek rövid konferencia keretében ismerkedhettek meg aHungarikum törvény előéletével, az értékgyűjtés folyamatával és a Kárpátalja különleges értékeivel. A nap koronája a Beregszászi Ilyés Gyula Magyar Színház Zoltán Zoltán újratemetése című előadása volt, mely megdöbbentő nyíltsággal, drámai erejű rendezői és színészi megfogalmazással ébresztett rá minden nézőt a kárpátaljai magyarok háború utáni évtizedekben kialakult reménytelen helyzetére, mely a jelen időkben sem változott.

V Németh Zsolt köszöntője

 

Szombaton a beregszászi Amfiteátrumban zajlott a fesztivál színpadi programsorozata, melyen a Kárpátalja művészeti csoportjai mutatták be a magyar néptánc és népzene ápolása, gondozása során létrejött műsoraikat. Kiemelt vendégként a Veszprém-Bakony Táncegyüttes mutatta be egy órás műsorát, melyet a nagyhírű, kárpátaljai származású Pál István Szalonna és zenekara koncertje követett. Az Anyaországi vendégek műsorai nagy érdeklődésre tartottak számot.

A Veszprém-Bakony Táncegyüttes tagjai többszörösen gazdagodtak a turné során. Az utazás, az együttlét, a rengeteg természeti érték látványa mellett felszínre kerültek és megerősödtek azok a belső értékek, melyek a magyarság, a közösség megtartását szolgálják. A táncosokban tovább nőtt a határokon kívül élő magyarok iránt érzett tisztelet, a nemzeti értékek, a hagyományok továbbörökítésének, gondozásának szándéka.

Kokasékkal, Szalonnáékkal és a vendéglátókkal Beregszászban

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes