Hidakfórum

 

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15
Hagyományőrző Napok

Két napos tematikus kirándulás a TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0067 támogatási program keretében

 

A program időpontja: 2015. augusztus 20-21.

A program helyszíne: Budapest, Szentendre

Szervező: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek száma: 98 fő

 

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0067 jelzéssel futó programja keretében három partner intézményből hívta meg azokat a gyerekeket, akik augusztus 20-21-én két napos kirándulás keretében ismerkedhettek a magyarság hagyományával.

A Noszlopi Általános Iskola, a Gógánfai Általános Iskola és a Somlóvásárhelyi Általános Iskola zömmel hátrányos helyzetű gyermekei közül utazhatott összesen kilencven fő az eseményre. A két nap alatt Budapest környékének hagyományápolásban és régi értékekben gazdag helyszíneit, eseményeit látogattuk végig. Kísérőként nyolc felnőtt pedagógus vett részt az utazáson, melyet két nagyméretű autóbusszal szerveztünk. Az időjárás kezdetbe nem kedvezett, de Budapestre érve azt tapasztaltuk, hogy az esőfelhők lassan elvonultak, így megkezdhettük programunkat.

 

A Világörökség részét képező Citadella és a Szabadság Szobor megtekintése után a Citadella magaslatáról gyönyörködhettünk Budapest csodálatos látványában.

A programot a Budai Várban a Várkert Bazárban és a Vár felső területein zajló Mesterségek Ünnepe rendezvény meglátogatásával folytattuk. A Mesterségek Ünnepe a magyar kézműves világ legnagyobb országos rendezvénye. A legkülönbözőbb kézi mesterségek képviselői több ezren gyűlnek össze, hogy tudásukat bemutassák, portékáikat értékesítsék.

A gyerekek gyönyörködhettek a fazekasok, kovácsok, bőrművesek, textilesek remekeiben, kikapcsolódhattak a hagyományos kellékekkel, szórakoztató eszközökkel felszerelt játszótéren.

 

Esti programunk Szentendre belvárosának és a Duna Korzónak a megtekintése volt. A gyönyörű hagyományos építésű épületek és a rengeteg népi értéket árusító üzletek nagyon érdekesek voltak a gyerekek számára.

 

Másnap a Szentendrei Skanzen volt a fő úti cél, ahol a XX. század elején készült régi kisvonattal kalandozhattunk Magyarország tájegységei között. Külön figyelmet fordítottunk a Bakony-Balaton-felvidék házaira és az ott zajló programokra.

A mesék világából merített rendezvényeken is részt vettünk, melynek megkoronázása a vízimalom elindítása volt. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a malom működésének folyamatát.

 


A skanzenben szinte az egész nap eltelt, így egy kései ebéd után hazaindultak a kirándulók, akik hálásak voltak a díjmentesen kapott ünnepi programért.

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes