Hidakfórum

 

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Táborok a Nemzeti Tehetség Program támogatásával és a
 TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0067 projekt keretében

 

„Egymás szemében”

Tehetséggondozó tábor hátrányos helyzetű gyerekeknek

 

A program időpontja: 2015. június 15-20.

A program helyszíne: Kiscsősz, Interaktív Faluház

Szervező: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek száma: 30 fő

 

 

Hat napos tábor keretében mutattuk be 30 vegyes származású (cigány és magyar) kisgyermeknek a két kultúra különbségét és rokonságát. A táncok és zenék, dalok megismerése mellett az együtt töltött idő is erősítette a másik elfogadásának érzését.

A táborban a tolerancia volt az elsődleges. A gyermekekben néhány nap után fel sem merültek a származásbeli különbségek.

A táborban sokszínű tematika alapján, nagyon hasznosan telt az idő. A program alapja az eltérő kultúrák megismerése a dalokon és táncokon keresztül. Ezek mellett rengeteg képességfejlesztő, környezetismereti és egyéb közösségi program zajlott.

 

 

 

 

 

 

Hagyományőrző témahét

 

A program időpontja: 2015. június 20-25.

A program helyszíne: Kiscsősz, Interaktív Faluház

Szervező: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek száma: 30 fő

 

Egyesületünk TÁMOP pályázatnak köszönhetően bonyolít egy programsorozatot, mely a térség három hátrányos helyzetű településének általános iskoláiban tanuló gyermekek számára biztosít különleges fejlesztő programokat. Gógánfa, Somlóvásárhely, Noszlop általános iskoláinak tanulói jelentkezhettek táborunkra, ahol a magyar néptánc fortélyait, figuráit és magyar népdalokat is tanulhattak a gyerekek. A táborban nagy szerepet kaptak a kézművesség programjai. A néphagyományra alapuló kézi mesterségek legkülönbözőbb fajtáival ismerkedhettek meg a táborozók. Hagyományos népi sportjátékok és ügyességi játékok is részét alkották a tábornak. A gyerekek az utolsó napon táncház és gálaműsor keretében mutatták be tudásukat. Délután játékos vetélkedő formájában elevenítették fel a megszerzett ismereteket.

 

 

 

 

 

 

Környezettudatos életmódra nevelő Ökotábor

 

A program időpontja: 2015. június 25-30.

A program helyszíne: Kiscsősz, Interaktív Faluház

Szervező: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek száma: 30 fő

 

A pályázattal érintett három telephelyről érkeztek a második témahétre is a gyermekek. A tábor tematikája eltért az előzőtől, itt a fő szakmai terület a környezettudatosság, a környezetvédelem, az egészséges életmódra nevelés volt. A gyerekek számos érdekes programban vehettek részt, melyek során különleges ismereteket szereztek. Erdei kirándulás alkalmával ismerkedhettek meg az erdők-mezők növény és állatvilágával, a gazdálkodás formáival, a vadgazdálkodással, a térségben élő állat- és növényfauna világával. Növény és állatfelismerő vetélkedőn vehettek részt. A programot Borbács László helyi gazda segítette. Borbács Magdolna a ház körül található, biokerti formában nevelkedett növények konyhai felhasználásáról tartott előadást, bemutatva a falusi finomságokat. Kovács Tiborné a kerti, mezei és erdei gyógynövények hatásairól beszélt, emellett gyógyteákat, frissítő teákat kóstoltatott a gyerekekkel. Kisebb-nagyobb programjaink során mindvégig a környezet és az ember harmóniáját helyeztük előtérbe.

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes