Hidakfórum

 

 

Hunyor Népfőiskola

Látópont

Mediawave videók

EFOP

Hírcsatorna

Kapcsolat

 

Kovács Norbert Cimbi

cimbi@iplus.hu

Iroda: Boros Oszkár

eloforras@iplus.hu

Tel.: 06-88-220-285

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

8494 Kiscsősz,
Kossuth u. 47.


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

„Együttélésben”

Képzés és kisfesztivál volt Kiscsőszön

 

A program időpontja: 2015. szeptember 19-20.

A program helyszíne: Kiscsősz, Interaktív Faluház

A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek száma: 250 fő

 

Lassan érkeztek a jelentkezések a nagy lelkesedéssel szervezett képzésre és hétvégi rendezvényre. Néhány héttel a rendezvény előtt aggodalommal vártuk a nehezen érkező jelentkezéseket, melyek végül a vártnál is nagyobb számban érkeztek be a programot megelőző napokban. Az „Együttélésben” címmel szervezett szakmai program nagyon sikeresen zajlott.

A program célja a cigány és magyar kultúra közötti átjárhatóság, kapcsolat megvilágítása, egymás hagyományának megismerése volt.

Az eseménysorozat több programterület összekapcsolódásával valósult meg. A vezérszál a néptáncosoknak szóló két napos táncképzés volt, amelyre közel hatvan fő jelentkezett. A cigánytáncairól és cigányzenéjéről világszerte híres erdélyi Szászcsávás település és a magyar verbunkjáról, csárdásáról jól ismert szatmári Nagyecsed település mutatkozott be a programon. A reflektorokat azonban most fordítva állítottuk be, így Szászcsávásról a helyi magyarok táncát, Nagyecsedről pedig a cigányság motívumkincsét ismerhették meg a résztvevők.

A képzés mesterei az említett anyagok kiváló ismerői voltak. A szászcsávási magyar táncokat Gyémánt Ádám és Gyémánt-Csontos Lívia tanította. A fiatal táncosok nemrég érdemelték ki a Népművészet Ifjú Mestere címet ennek a táncnak a kutatásáért, magas színvonalú bemutatásáért.

A nagyecsedi cigány táncokat Balogh Katalin (Katesz) és Szoboszlai Balázs tanította. Balogh Katesz a híres nagyecsedi zenész-táncos Balogh Béla lányaként életelemeként hordozza a cigánytánctudást. Párja, Szoboszlai Balázs a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze, kiemelkedő tudású táncos. Mindkét mesterpár nagy lendületű, kiváló hangulatú oktatást végzett. A táncok két órás ciklusokban váltották egymást, így minden résztvevőnek lehetősége nyílt mindkét táncanyag megismerésére. Napközben a szűkebb térségünk lakói is belátogattak hozzánk, hogy a régi élet praktikáiról használható értékekről beszélgessenek a fiatalokkal. Végh Lajos bácsi történetekkel szórakoztatta a vendégeket, Kovács Tiborné a gyógynövények és a belőlük készíthető teák áldásos hatását ismertette. Természetesen el is készítette a bemutatott teákat, melyeket megkóstoltak a résztvevők.

 

Délután megérkeztek a hagyományőrző zenekarok, táncosok. A szászcsávási zenét a magyar népzenei életben a leghitelesebben az Üsztürü zenekar ismeri. Tagjai (Major Levente, Szász József, Szász Lőrinc) székelyek, akik ma már Magyarországon élnek, de szívükben és zenei tudásukat tekintve ma is székelyföldiek. A zenekar élő zenével kísérte a délutáni oktatást, mely új színt hozott a programba.

A cigány zene egyik közismert képviselője az Etnorom zenekar. A banda az egykori Kalyi Jag együttes két alapítójának jelenlegi formációja. A délutánis cigánytánc oktatást ők is élő muzsikával kísérték.

A kora esti órákban szászcsávási népdalokat tanult a társaság. A dalokat Nyitrai Marianna hozta el nekünk, aki énekesként erre az anyagra kapott Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést.

 

 

Szombaton este nyolc órától gálakoncert következett. A koncerteket az Etnorom kezdte. A fergeteges hangulatot Balogh Katesz és Szoboszlai Balázs nagyecsedi tánca fokozta. Ezt követte az Üsztürü zenekar muzsikája, melyhez szintén társult két táncos produkció. Meghívtuk a székelyudvarhelyi származású Lőrincz Hortenziát, aki a szászcsávási cigány táncok bemutatásáért nyerte el az Örökös Aranygyöngyös táncos címet. A műsor első tánca mezőségről volt. Felléptek Szabó Rubinka és Linczenbold Maximilián (Egyesületünk munkatársai), Gyémánt Ádám, Gyémánt-Csontos Lívia, Kovács Norbert és Lőrincz Hortenzia. A második táncblokkban előkerültek a szászcsávási magyar és cigány táncok, melyeket végül a teljes táncos gárda eljárt, nagy hangulatú gálát varázsolva a közönség elé. A gálaműsor közönsége kibővült a térségből érkezett érdeklődőkkel, így zsúfolásig megtelt a táncpajta. A műsort követően kezdetét vette a táncház, mely a késő éjszakába nyúlt.

 

 

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes