Hidakfórum

   

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Bakony-Somló Népművészeti Találkozó 2016

 

A program időpontja: 2016. május 13-14.

A program helyszíne: Devecser

A program szervezője: Apte Művészeti Egyesület – Néptáncosok Baráti Köre, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek létszáma: 3000 fő

 

Még az Égiek is érezték, hogy a fáradtságos szervezőmunka és a lelkes előkészülés, no, meg a rengeteg kiváló szereplő megérdemli, hogy sikerrel történjen meg a régóta hagyományosan Pünkösdkor zajló Bakony-Somló Népművészeti Találkozó. Az eső csak azokban az időpontokban esett, amikor a rendezvények a színházteremben, vagy más fedett helyiségekben folytak. Amint áttettük programjainkat a szabadtéri helyszínre, vagyis az újonnan kialakított devecseri Piactérre, azonnal kisütött a nap és a tiszta, kellemes időjárás mindaddig tartott, míg le nem zártuk a rendezvény esti eseményeit. Ezt követően persze újra locsogott az eső…

A rendezvény immár nemzetközi szintre emelkedett, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legmagasabb szakmai színvonalat képviselte.

 

Május 13-án, pénteken délután egy órakor kezdődött az a néprajzi vetélkedő, mellyel útjára indítottuk a programsorozatot. Az általános iskolákból verbuválódott kisdiákok fontos helytörténeti ismeretanyaggal és szép közösségi élményekkel mehettek haza a programról.

Pénteken este 18.00-tól a térség gyermek tánccsoportjai adtak látványos gálaműsort a devecseri színházteremben. Résztvevő csoportok: Devecser Tánccsoport, Somlóvásárhelyi Gyermek Tánccsoport, Noszlopi Gyermek Tánccsoport, Kerta Gyermek Táncegyüttes, Csögle Gyermek Tánccsoport, Káptalanfa Gyermek Tánccsoport, Kiscsőszi Tehetség Csoport. A gálaműsort a Dűvő zenekar kísérte.

Május 14-én, szombaton, reggel nyolc órától kezdték meg a színpadi próbákat a Bakony Virága szólótáncverseny résztvevői. Közel száz jelentkező, négy korcsoportban mérette meg tudását a szakmai zsűri előtt. A legjobbak kiérdemelték a Bakony Virága kitüntetést, melyet kora délután, a szabadtéri színpadon adtunk át.

Délután 14.00 órától késő estig zajlottak a szabadéri programok. Boka Gábor vándorszínész Toldi című előadása nagy hatással volt a színpad körül összegyűlő közönségre.

15.00-kor adtuk át a Bakony Virága díjakat. A díjazottak emléklapot és emlékplakettet kaptak. Utóbbit Apáti Zoltán fazekas mester készítette.

A délutáni-esti órákban a néptáncegyütteseké volt a színpad. A műsorszámok szintén Zsűri előtt zajlottak, bár verseny nem volt. A Zsűri a programot követően értékelő beszélgetésen mondta el véleményét a csoportok vezetőinek.

 

A Zsűri tagjai:

Bonifert Katalin (Duna Művészegyüttes Tánckarvezetője), Juhász Zsolt (Duna Művészegyüttes művészeti vezetője), Hahn-Kakas István (Táncol-Kodo Táncegyüttes vezetője), Balla Zoltán (Fóti Művészeti Szakközépiskola néptánc tanszak vezetője)

 

A programban szereplő együttesek:

Dunántúl Népi Kommandó, Kolontári Sváb Tánccsoport, Szilágyi Táncegyüttes Gimnazista Csoportja, Márkói Cserdülő Táncegyüttes, Zöldág Ifjúsági Táncegyüttes, Homokbödöge Táncegyüttes, Gerence Néptáncegyüttes, Napsugár Hagyományőrző Tánccsoport (Tiszapéterfalva), Szászcsávási Zenekar (Erdély), Kokas Banda (Tiszapéterfalva), Dűvő Zenekar

 

 

 

 

 

Partnerek, támogatók

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes