Hidakfórum

   

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Néptánc oktatás Uruguayban, a magyarok közösségénél

 

Helyszín: Kiscsősz - Montevideo

Szervező (partner): Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Tündérkert Táncegyüttes Montevideo

Az oktatás időpontja 2015. február 13 – március 3. Az időtartam az utazás napjait is befoglalja.

Érintettek száma: 150 fő

Előzmény

 

Kapcsolatunk a Tündérkert Táncegyüttessel három évre tekint vissza. Első alkalommal egy szűk körű, Magyarországon tartózkodó uruguayi kulturális küldöttség látogatott meg minket Kiscsőszön, Egyesületünk székhelyén. Ezt követően meghívásunkra a Magyarországon tartózkodó Tündérkert Néptáncegyüttes (Montevideo) néhány napon át Kiscsőszön vendégeskedett. 2014-ben a Dél-amerikai magyarok Sao Pauloban rendezett néptánc találkozóján zsűritagként és táncoktatóként is részt vettünk. Az itt kötött barátságok alapozhatták meg együttműködésünket.

 

A táncoktatás tapasztalatai

 

Az Uruguayi Magyar Otthon igazán betölti az eredeti szándék szerinti szerepét. Kiváló közösségi helyszínként nyújt lehetőséget a meglepően aktív, széles rétegeket vonzó magyar közösségnek arra, hogy a baráti rendezvények mellett értékes kulturális programokat folytassanak. A magyar néptánc a leginkább kiemelt területe a kultúraőrző tevékenységnek. A magyar származásúak mellett láthatóan helyieket és más nemzetek tagjait is vonzza a mély barátságokon, erős közösségen alapuló rendszeres tevékenység, együttlét.

A néptáncot a legkisebb gyerekektől az idősebbekig négy korosztályban ismerhetik meg az érdeklődők. Mind a négy csoport törekszik arra, hogy a megszerzett tudás hiteles legyen, ne csak a régiek felületes emlékein alapuljon. Ez az igényesség tükröződik azon, hogy minden csoport színvonalas tánckoreográfiákat képes előadni, és ha már előadják, igyekeznek azokat hiteles, Magyarországról beszerzett népviseletekkel ékesíteni.

A Kis Szivárvány a legkisebbeket tömöríti, őket követik az ifjúsági korosztályt képviselő Szivárvány csoport tagjai. A felnőtt csoport a Tündérkert nevet viseli, ők büszkélkedhetnek az idősebbeket tömörítő Senior csoporttal. 

 

A Montevideoban töltött két hét alatt nagyon intenzív munkát végeztünk. Minden nap próba volt valamelyik csoport számára. Hétfőn, szerdán és pénteken a Szivárvány és a Tündérkert, kedden és csütörtökön a Senior csoport próbált. Szombaton mindhárom csoport dolgozott. Figyelembe véve, hogy a nyári szünidő és a Karnevál időszakát érintettük, különösen komoly eredmény a tagság részvétele, hiszen elmondhatjuk, hogy szinte senki nem hiányzott a próbákról.

Mindhárom társaság olyan táncanyagot választott az előzetes egyeztetéseken, melynek megtanulása nehéz feladat, de a továbblépés, a fejlődés lehetőségét rejti. Az ifjúsági csoport első alkalommal került kapcsolatba az erdélyi táncokkal, Sóvidék forgatós motívumait, verbunkját igyekeztek elsajátítani a fiatalok. Az új típusú mozgásvilág megértése, megérzése sok gyakorlást igényelt. Az oktatás végére elmondhatjuk, hogy jó alapokat helyeztünk le a székely táncok további elsajátításához, a lányok ügyesen forognak, a fiúk megsejtették a táncpár irányításának, a tánc vezetésének módszereit. Büszkén járhatják az elsajátított sóvidéki motívumokat, akár egy magyarországi táncházban is megállják a helyüket.

 

Kalotaszeg (Méra, Magyarvista) táncaival ismerkedett a Tündérkert tagsága. A kalotaszegi forgós-forgatós tánc és a legényes igazán jó eszköze a magyar jellem, a temperamentum, a virtuózitás megjelenítésének. Ennek megfelelően nagy lelkesedéssel dolgozott a csoport, így a program végére egy tánckoreográfia is összeállt.

 

A Senior csoport a Galga-menti vidék híres településéről, Bagról tanult táncokat és dalokat. A hangulatos csárdás, a férfiak verbunkja, a nők karikázója és a lendületes bukós (friss csárdás) kerek koreográfiai megformálást tett lehetővé, így ez a csoport is kapott egy új műsorszámot, melyet bemutathat otthoni közönségének, vagy a soron következő, Montevideoban megrendezendő Magyar Találkozón. 

 

A próbák kiváló hangulatban zajlottak, tanítványaink nagy érdeklődéssel, figyelemmel tiszteltek meg minket. Vendéglátóink minden percben arra törekedtek, hogy vendégként is jól érezzük magunkat Uruguayban. A szabadidőt kirándulásokkal, a nevezetességek bemutatásával, a közösség tagjaival való ismerkedő programokkal tették számunkra színessé. Nyár lévén, lehetőségünk nyílt a strandolásra is.

 

Kapcsolatépítés

 

Február 22-én, vasárnap ünnepi ebédet rendezett a magyar közösség, melyre zsúfolásig megtelt a Magyar Otthon nagyterme. Az asztaloknál a magyar származású családok mellett a közösséggel szimpatizáló helyiek is ültek. A kapcsolat a magyar kultúra volt. A Szivárvány és a Tündérkert mellett mi magunk is táncolhattunk néhány percet a színpadi előadásban, melyet hatalmas taps fogadott. A vendégek mindegyike igyekezett néhány baráti szóval, egy közös fotóval kifejezni az örömét és a büszkeségét. A helyi tánccsoportok szeretetben úsztak. A Montevideoban eltöltött két hét a kemény táncos gyakorlás mellett a barátság és az itt élők nemzettudatának erősödése jegyében telt.

A kialakult barátságot és a szervezetek közötti együttműködést szeretnénk tovább erősíteni. Ennek jegyében 2016-ban szeretnénk a nyári Kiscsőszi Pajtafesztiválon vendégül látni az Uruguayi Magyar Közösséget. A fesztivál kiemelt vendégeként mutatkozhat be a csoport. A Közösség vezetőit várjuk 2016. novemberében is, a Diaszpóra Tanács ülésének időszakában.

 

Partnerek, támogatók

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes