Hidakfórum

 

 

Táncfesztivál

Dezső Disznó megint a Mennybe megy  

2016. február 13-án, szombaton ismét megrendezésre kerül a hagyományos Kiscsőszi Farsangi Mulatság, melynek során Dezső Disznó a Mennybe megy.  

Várható program: 

  • Reggel nyolc óra tájban Dezső Disznó búcsúpercei
  • Délelőtt zenés koncolás és ebédfőzés
  • 13.00 Orjaleves mindenkinek, akinek jut…
  • 17.00 Álorczás felvonulás a Falu egyetlen utcáján, a Kocsma elé, ahol elégetjük a telet.
  • 18.00 Farsangi műsor a Faluházban fellépnek a térség néptáncosai, egyesületünk tagjai
  • 19.00 Disznótoros vacsora…, …ezt követően Farsangi bál  

A nap folyamán és az  esti bálban a Dűvő zenekar és a Fajkusz Banda muzsikál Minden érdeklődőt és bálozni vágyót szeretettel várunk. Belépődíj nincs! 


 

Kamara Néptáncfesztivál Homokbödögén

 

A program időpontja: 2015. november 28.

A program helyszíne: Homokbödöge

Szervező: Homokbödögei Alapfokú Művészeti Iskola, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület 

Érintettek száma: 200 fő

 

Veszprém megye egyik legsikeresebb szakmai programja az öt éve zajló kamara néptáncfesztivál, melynek a Pápához közeli Homokbödöge település ad otthont. A falu táncegyüttese és művészeti iskolája méltán ismert és elismert a Dunántúl szakmai életében. Az itt nevelődött táncosok alapos tudással rendelkeznek, emellett az igazi, hiteles táncolási fromákat képviselik.

Áldozó Péter polgármester köszöntőjében a helyi szervezőerőt és a közösséget méltatta, amely sok munkával és nagy lelkesedéssel élteti a kultúrát a faluban.

A rendezvényre öt kiváló csoport jelentkezett, akik nagyon magasra emelték a minőségi mércét. Három tagú szakmai zsűri értékelte a látottakat. Putz Katalin, Hajdu Flórián és Hámori Balázs az esti órákban tartott szakmai értékelést.

A díjátadást követően fergeteges hangulatú kugli bajnokság vette kezdetét a fedett kuglipályán, amelyben természetesen a helyi lakosokból szerveződött csapat győzedelmeskedett. A fesztivált táncház zárta. A program zenei kíséretét Németh Dénes és zenész barátai vállaták.

 

A Zsűri Küldöndíjában részesült a Hoomkbödöge Néptáncegyüttes és a Dunántúl Népi Kommandó

Harmadik helyezett lett a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes, második lett a Rába Táncegyüttes, az első helyezést pedig a Veszprém-Bakony Táncegyüttes nyerte el.

 


 

 

Bakony Néptáncfesztivál

A Hagyományokhoz hűen

 

 

A program időpontja: 2015. november 20-21.

A program helyszíne: Ajka

Szervező: Ajka-Padragkút Táncegyesület, Nagy László VKSZK Ajka, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Érintettek száma: 1500 fő

 

Ahogy már megszokhattuk, kiváló hangulatban és kiemelkedően magas színvonalon zajlott idén is a Bakony Néptáncfesztivál. Az ország legkülönbözőbb részeiről érkezett néptáncegyüttesek (szám szerint tizenkettő) az elmúlt időszak új tánckoreográfiáit mutatták be a „hagyományokhoz hű” megfogalmazásban. Az együttesek egy része már pénteken este megérkezett, hogy megtekinthesse az Ajka-Padragkút Táncegyüttes éves gálaestjét, mely idén is fergetegesre sikerült. Kádár Ignác és Nagypál Anett koreográfiáit mutatta be az együttes.

 

Szombaton délelőtt és délután is zajlott a koreográfiák színpadi bemutatója, melyet neves táncmesterekből álló zsűri értékelt (a zsűri tagjai: Busai Zsuzsanna, Busai Norbert, Hahn-Kakas István, Sára Ferenc. Az értékelés késő estig zajlott.  

 

A gálaműsoron idén is a hagyományőrző néptáncosok aratták a legnagyobb sikert. Kalotaszegről (Méra), Sóvidékről (Pálpataka), Gyimesből, Nagyecsedről érkezett hagyományőrzők mellett különleges kulturális csemegeként egy orosz csoport is bemutatkozott.

 

A rendezvény reggelig tartó táncházba torkollott, melyben a Zagyva Banda, az Üsztürü zenekar és a gyimesi zenészek felváltva húzták a talpalávalót.

 

Eredmények:

1 díj: Kunság Táncegyüttes (Kecskemét),

2. díj: Ürömi Botladozók Táncegyüttes,

3. díj (megosztva): Elte Néptáncegyüttes, Kertész Táncegyüttes

 

Martin díjat kapott a soproni Pendelyes és a gencsapáti Ispiláng Táncegyüttes.

 

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület különdíját a Homokbödöge Táncegyüttes tagjai, a Jászsági Népi Együttes különdíját a Zalai Táncegyüttes tagjai kapták. A jászberényi Csángó Fesztivál gáláján való részvételre a debreceni Forgórózsa Táncegyüttes kapott lehetőséget.

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes