Hidakfórum

 

 

Táncház

Tanévkezdő néptánc bemutatók és gyermek táncházak

 

A program időpontja: 2015. szeptember 1-10.

A program helyszíne: Veszprém-Vas megye kistelepülései

Szervező: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület 

Érintettek száma: 3000 fő

 

Egyesületünk tagjai, kollégáink és az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai közösen járták a kistelepüléseket az elmúlt hetekben. Célunk, hogy a magyar néptáncot, mint közösségteremtő kikapcsolódási formát népszerűsítsük az általános iskolás gyermekek körében. A meghívó intézmények teljes tanulói létszámmal vettek részt a látványos bemutatókon, melyeket közös táncmulatság is követett. Több intézményben kiegészítő programokat is tartottunk. Népi sportjátékokat játszhattak a gyerekek Kádár Ignác vezetésével, Honvédő Szandra a környezettudatos szemlélet erősítését célzó játékos programokat tartott. Egészséges életmódra nevelő programunk keretében a ház körül megtermő gyümölcsökből, zöldségekből, házi tejtermékekből, sajtokból tartottunk kóstolót. Boros Oszkár az informatikai eszközök használatának módjain keresztül mutatott táncfilmeket, muzsikákat, népi fotókat a gyerekeknek. 

A színes foglalkozások megalapozzák idei művészeti iskolás osztályaink megfelelő létszámú elindulását is.

A programokkal érintett települések: Devecser, Jánosháza, Sümeg, Noszlop, Gógánfa, Csabrendek, Káptalanfa, Boba, Kerta, Csögle, Ostffyasszonyfa, Somlóvásárhely 

 

   


 

   

  

Mikulás napi táncképzés, Dűvő koncert és táncház 

Kiscsőszön, december 6-án, szombaton, ifjúsági és felnőtt korosztály számára 

Jenői táncok – Hahn-Kakas István és Tombor Beáta

Szucsági román forgatós – Kovács Norbert és Lőrincz Hortenzia

Program: 

  • Érkezés 9.00-ig
  • 9.30-13.00 jenői táncok
  • 13.00-14.00 ebédszünet
  • 14.00-17.30 szucsági román forgatós
  • 17.30-19.00 vacsora szünet
  • 19.00 Dűvölet – a Dűvő zenekar koncertje
  • 20.00 Táncház, amíg a jókedv tart

 Tanévkezdő táncházak

 

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

(Kodály Zoltán)

 

  2014. szeptember 1-jén megkezdte működését az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület fenntartásában működtetett Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola. Újonnan megalakult intézményünk képviselői fergeteges hangulatú táncházakkal toborozták a környékbeli általános iskolák tanulóit, hogy minél több gyermek bevonásával kezdhessük meg munkánkat. 

      Legfőbb célunk, hogy a délutáni foglalkozások keretein belül a magyar néphagyomány szellemében sajátos nevelési eszközökkel ismertessük meg a tanulókkal a magyar néptánc, népzene, népi élet jellegzetességeit. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeknek egy olyan világot, gondolkodásmódot mutassunk be, mely saját gyökereinken, a magyar néphagyományon alapul. Oktatóink olyan magasan képzett szakemberek, akik a néptánc oktatásán kívül az elődeinktől reánk hagyott szellemi javakat is kiválóan át tudják örökíteni a fiatal nemzedékre, hiszen a hagyományos népi művelődés az élet minden vonatkozására kiterjed. 

Az iskolánkba jelentkezett diákok a néptánc és folklórismeret órák keretein belül a magyar nyelvterület tájegységeinek táncai közül évről-évre más-más táncokkal gyarapíthatják tánctudásukat. A népi játékokban való részvétel aktív kikapcsolódást nyújt számukra. A tánctanulás folyamata nagymértékben fejleszti a mozgáskoordinációs- és koncentrációs készséget, így a diákok iskolai tanulását, felkészülését is megkönnyíti. 

 

A toborzó rendezvények alkalmaival Sümeg, Gógánfa, Csabrendek, Somlóvásárhely, Boba, Noszlop, Sümegprága és Devecser diákjai vehettek részt vidám hangulatú, a gyerekeket szellemileg és fizikailag egyaránt megmozgató táncházakban. Iskolánk fenntartó egyesületének képviseletében Kovács Norbert „Cimbi” ,Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és felesége, Gaschler Beáta néptánc pedagógus; Török Sándor, az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, néptánc pedagógus, Aranysarkantyús táncos; valamint Linczembold Maximilián Aranysarkantyús Táncos és felesége Szabó Rubinka Anna Aranygyöngyös Táncos vezették a táncházakat. Minden helyszínen rengeteg lelkes diák jelezte, hogy részt szeretne venni a néptánc és folklórismeret órákon, ahol már leendő tanáraikkal is megismerkedhettek. 

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes