Hidakfórum

 

Mediawave videók

Hírcsatorna

EFOP

Kapcsolat

 

Kovács Norbert Cimbi

cimbi@iplus.hu

Iroda: Boros Oszkár

eloforras@iplus.hu

Tel.: 06-88-220-156

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

8494 Kiscsősz,
Kossuth u. 47.


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Megnyílt és működik a Kiscsőszi Interaktív Falumúzeum


Több éves álom vált valóra idén nyáron a Kiscsőszi Interaktív Falumúzeum megnyitásával. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a falu egyik legromosabb, legrégebbi házát varázsolta újjá az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásának köszönhetően.

 

 

Ez az épület nem a megérinthetetlen régiségek gyűjteményének háza lesz, hanem az élő hagyomány kipróbálásának, átélésének színtere. A kertben épült hatalmas táncpajtában valós formájában és hangulatában lehet megrendezni a régi idők táncos báljait, a vendégek igazi csűrdöngölőt járhatnak. Az istállóban lovak várják a frissen kaszált lucernát, hogy később nyereg alatt, vagy kocsi előtt hálálhassák meg a gondoskodást.

A lakóházi részben összegyűjtött bútorok, berendezési tárgyak és az épületelemek a térségre jellemző hagyományokat tükrözik. A konyhából fűthető és a szobát melegítő kemencében elkészülhet a friss kenyér és más régi ételféleségek. A nyitott kéménybe felérkező hideg akácfüstön ínycsiklandó sonkát és kolbászt készíthetünk.

A Múzeumot Egyesületünk tagjai folyamatosan működtetik, bármikor látogatható. Képzéseink, táboraink alkalmával az épületet igénybe vesszük, használjuk. Külön látogatás esetén várjuk előzetes hívásotokat, leveleteket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy a +36-20-3786459-es számon.

 

Alant néhány fotóval kísérjük végig a beruházás történetét.

 

A felújítás előtt….

Az épület 2008-ban került az Egyesület birtokába, ekkor nyújtottuk be pályázatunkat.

Az udvart csak nagy csizmában lehetett megközelíteni. A falak omladoztak, a tető beázott, a nyílászárók már rég eltűntek.

Pajtafesztivál és kiállítás a még romosan álló ház udvarán, 2010 nyarán.


Paripáink a mostoha körülmények ellenére is szerettek nálunk lakni.

 

A tervek…

... és a megvalósítás utáni állapot:

A lakórész és a gazdasági épület.

Az udvar, háttérben a táncpajtával.

A gémeskút, melynek vasalatát Csík Tamás, csabrendeki kovácsmester készítette. Erre a munkájára 2011-ben a Népművészet Ifjú Mestere díjat kapta.


Hagyományosan berendezett lakószoba.

Első vendég kiállításaink, melyeket a Cifra Műhely kulturális Egyesületnek, Bánhelyi József fotóművésznek, Csík Tamás kovácsmesternek, Bardon Réka népművésznek és Kardos Róbert fafaragó mesternek köszönhetünk.


Az összkomfortos istálló. Báró, Csillag (magyar félvérek), Vénusz és Villám (gidránok) otthona. Törekszünk a hagyományosan magyar lófajták bemutatására.


Néhány fotó az átadási ünnepségről:


A térség polgármesterei, országgyűlési képviselői is megtiszteltek minket a jelenlétükkel.


Bali Tibor plébános úr felszenteli a Múzeumot.


V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára avatóbeszédének elmondása után nagybőgőt ragadott és kísérőzenekarával húzta a talpalávalót az első múzeumi műsoron.

Az első előadás és táncház a Múzeum kertjében lévő Táncpajtában.


Az elmúlt nyáron rengetegen látogattak el Kiscsőszre, a Kiscsőszi Pajtafesztiválra, táncos táborainkra, képzéseinkre.

 

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes