Hidakfórum

 

Hírcsatorna

EFOP

Közhasznúsági jelentés

Kapcsolat

 

Kovács Norbert Cimbi

cimbi@iplus.hu

Iroda: Topár Thán Réka

reka.than@gmail.com

Tel.: 06-88-220-156

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

8494 Kiscsősz,
Kossuth u. 47.


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Szászcsávási tánctábor volt Canberra közelében az ausztráliai magyaroknak

A program időpontja: 2016.03.17 – 04.08.

A program helyszíne: Ausztrália /Sydney, Canberra/

A program szervezője: Gyöngyösbokréta Néptánccsoport, Canberra

Érintettek száma: 100 fő

 

Egyesületünk feladatának, küldetésének tekinti, hogy a világ távolabbi pontjain élő magyarság számára segítséget nyújtson a nemzeti kultúra megismerésében, tovább örökítésében. A segítségnyújtás konkrét tevékenységek formájában érhető tetten. Részben elfogadjuk azokat a felkéréseket, amelyek a távoli országok rendezvényein való népművészeti események szakmai programjára szólnak, részben pedig igyekszünk lehetőséget teremteni arra, hogy a kint élők színvonalas magyarországi programokon vehessenek részt.

Március utolsó napjaiban a canberrai magyar néptáncosok hirdettek tánctábort az ausztráliai magyarok és a magyar kultúra iránt érdeklődő ausztrálok számára. A rendezvény öt napon át zajlott. Helyszíne a térségre oly jellemző ősi eukaliptusz erdők egyik táborhelyén volt, ahol a természet volt az úr. A kenguruk és emuk teljes joggal és nyugalommal legelésztek a vendégházak ablakainál, bejáratai előtt, gyakran meglepve a felkészületlenül kilépő táncosokat. A hegyes-dombos vidék több százezer négyzetkilométeren ma is érintetlen, ősi természeti állapotot mutat. Ebben a környezetben hatványozódtak a táncosok baráti érzelmei is, hiszen ezek az emberek csak egy-két évente találkozhatnak egymással. A hatalmas területű országban szétszóródott magyarok egy évet vártak arra, hogy ebben a táborban ismét találkozhassanak. A legtöbben erre az alkalomra tervezték az éves szabadságot, egyéb terveiket hátrébb sorolva gyűjtögették a repülőjegyre és a tábori díjra szükséges pénzt.

 

Már a gyülekezés is nagy vidámsággal zajlott. Az érkezők rég nem látott családtagként köszöntötték egymást, hogy aztán az esti nyitó mulatságon éjjelig tartó táncolással koronázzák meg a több ezer kilométeres utazást.

A megnyitó eseményre népes küldöttséggel érkeztek a magyarországi diplomáciai képviselet munkatársai és családtagjaik. Elsőként a főszervező, Kathrin Goold és a kanberrai magyar táncosok nevében hangzott el néhány üdvözlő mondat, ezt követően Dr. Tóth Ferenc helyettes nagykövet mondott lelkesítő köszöntő beszédet, megköszönve a jelenlévőknek, hogy hazánk népművészetét ilyen magas színvonalon művelik. Átadta a Nagykövet üdvözletét, akit kötelezettségei Magyarországra szólítottak.

A táborra közel száz érdeklődő érkezett. Voltak, akik csak a magyaros érzelmekkel akartak feltöltődni, de a legtöbben részt vettek a naponta 5-6 órán át tartó oktatásban. A tananyag a mai időkben oly divatos szászcsávási tánc volt, melyben a magyarok és a cigányok táncai is szép, tisztán értelmezhető motívumkinccsel vannak jelen. A táncoktatásra Lőrincz Hortenziát és Kovács Norbertet kérték fel a szervezők. A két táncmester mellett Dresh Mihály, ismert magyarországi jazz és népzenész is elutazott a rendezvényre, ahol az általa hozott értékekkel gazdagította a programot, részt vett az esti táncházi muzsikálásokban, oktatással segítette a napi munkát. A szászcsávási páros táncokon kívül megismerkedtünk Magyarlapád női karikázójával, a férfiak pedig Szásznagyvesszős „vénes” motívumait sajátíthatták el.  A tánctanítás mellett délutánonként népdaltanítás, kézműves foglalkozások zajlottak, esténként pedig a néphagyományból merítkező filmeket nézhették az érdeklődők a moziban. Az idősebb korosztályt képviselő magyarok nagy lelkesedéssel készítettek gulyáslevest és lángost, a lányok hímes tojást festettek, a férfiak pedig természetesen felkészültek az elmaradhatatlan húsvéti locsolkodásra. Húsvét hétfőn, illő énekes és verses bevezetés után a kabinokból összegyűjtött vödrökből több száz liter vízzel gondoskodott a férfinép a hölgyek további virágzásának vízszükségletéről.

A táborban mindvégig élő zenekari kíséret segítette az oktatók munkáját. Az ausztráliai magyar zenei élet jeles bandája, a Transylvaniacs és  a három ausztrál származású fiatal hölgy által létrehozott Vardos zenekar felváltva muzsikált délelőtt, délután és a hajnalig tartó táncházakban. A bandákhoz gyakran társult Dresh Mihály is fúvós hangszereivel. Érdekes, hogy a két zenekarban Dresh Mihály kivételével csak egyetlen magyar származású zenész van, mégis magas szinten játsszák az autentikus magyar zenét. Ebben nagy érdemei vannak az évek óta Ausztráliába járó Tükrös zenekarnak, akik az ottani zenészek példaképei, barátai.

A tábor résztvevői az alábbi táncegyütteseket képviselték: Kengugró – Sydney, Gyöngyösbokréta – Canberra, Gyöngyösbokréta – Melbourne, Keszkenő táncegyüttes – Perth, Fonó tánccsoport – Melbourne, Adelaide néptánccsoportja.

Kovács Norbert az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületet képviselve igyekezett elmélyíteni az újonnan szerzett kapcsolatokat, barátságokat. Meghívta a tábor résztvevőit a kiscsőszi rendezvényekre, biztosította az ausztráliai magyarokat arról, hogy Kiscsőszön mindig szíves vendégszeretetre számíthatnak. Többen jelezték a jövőben táncos és zenei táborokon való részvételi szándékukat. Láthatóan újabb baráti társasággal gazdagodott az Élő Forrás kapcsolatrendszere.

Tekintettel arra, hogy a magyarországi vendégek hosszabb időt töltöttek Ausztráliában, a tábor programja mellett lehetőség nyílt az ausztrál táj, az óceán térségének megtekintésére és a nagyvárosi nevezetességek megismerésére is (Canberra régi és új Parlamentjei, Nemzeti Múzeum, Sydney ismert középületei, kulturális és környezeti különlegességei).

 

Külön köszönjük a szervezőmunkát Sally Corry barátunknak, illetve Kathrin Goold-nak.

  

  

  

  

  

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes