Hidakfórum

 

Mediawave videók

Hírcsatorna

EFOP

Kapcsolat

 

Kovács Norbert Cimbi

cimbi@iplus.hu

Iroda: Boros Oszkár

eloforras@iplus.hu

Tel.: 06-88-220-156

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

8494 Kiscsősz,
Kossuth u. 47.


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Számviteli tudnivalók


Eme írásunkban is igyekszünk a teljesség igénye nélkül egy általános képet adni a nonprofit szervezeteket érintő számviteli kérdésekről, elsőként a beszámolási kötelezettségről, majd a későbbiekben, a könyvvezetés sajátosságairól és adózási tudnivalókról.

A felmerülő kérdésekre Fórumunk keretében szívesen válaszolunk.

 

A nonprofit szervezetek számviteli szabályozása az alaptörvényeken (Számviteli törvény, adótörvények) kívül számos, az 1990-es években elfogadott kormányrendeleten alapul.

A nonprofit szervezetek gazdálkodását, könyvvezetését és pénzügyeit érintő jogszabályi feltételrendszer összességében elfogadható, azonban az egyes jogszabályok közötti jogharmonizáció hiánya többször is felmerül, és nehéz helyzetbe hozza a nonprofit szervezetek munkatársait.

 

A Számviteli törvény felhatalmazása alapján a 224/2000. (XII.19.) sz. kormányrendelet tartalmazza az egyéb szervezetek (társadalmi szervezetek, alapítványok, stb.) összefoglaló néven nonprofit szervezetek könyvvezetési és beszámoló-készítési szabályait. A 357/2006.(XII.27.) sz. kormányrendelet már kiterjed a kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézményekre is.

 

A rendeletek alapvető célja, hogy meghatározzák azokat a sajátos szabályokat, amelyek erre a szektorra vonatkoznak, de nem ellentétesek a Számviteli törvénnyel.

 

Alapelv, hogy a nonprofit szervezet elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység végzésére nem alapítható. A gazdálkodása során elért eredményt nemoszthatja fel, azt a létesítő okiratban meghatározott tevékenységre kell fordítania.

 

A Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény az ún. egyéb szervezetek közé sorolja a nonprofit szervezeteket.

A Közhasznú törvény, közhasznú és kiemelkedően közhasznú tevékenységről beszél. Meghatározza a nyilvántartás és beszámolás szabályait.

{jcomments on}

 

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes