Hidakfórum

 

Látópont

Mediawave videók

Hírcsatorna

EFOP

Kapcsolat

 

Kovács Norbert Cimbi

cimbi@iplus.hu

Iroda: Boros Oszkár

eloforras@iplus.hu

Tel.: 06-88-220-156

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

8494 Kiscsősz,
Kossuth u. 47.


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

„Gondold újra, éld meg a hagyományt”

Nagyszabású művészeti tábor Tállyán

A program időpontja: 2015. október 26-29.

A program helyszíne: Tállya

Szervező: Herman Ottó Intézet, Hagyományok Háza, Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Rackajam

Érintettek száma: 800 fő

A Herman Ottó Intézet kezdeményezésére nagyszabású, több szakmai területet is felölelő tábor, együttlét, szakmai munka zajlott október utolsó hetében Tállyán, a Tokaj-hegyalja egyik legszebb településén. A rendezvény vendégei négy napra benépesítették a falut és színes programjaikkal további sok száz érdeklődőt vonzottak. A Hagyományok Háza a mesterségek legkülönbözőbb formáit mutatta be kiváló kézműveseivel. Az alkotóházban nem csak megnézni, de ellesni, tanulni is lehetett a mesterek tudását. 

 

A Rackajam és az Apnoé zenekar zenei workshop formájában ébresztette fel az érdeklődést a különböző zenei világokat képviselő vendégekben egymás tudása, a másik műfajok értékei iránt. Az egész napos együtt gondolkodás, a közös zenélés különleges zenei formákat, nagyszerű hangzásokat eredményezett, melyekbe időnként az érdeklődő közönség is belehallgathatott.

A néptáncosok létszáma meghaladta a száz főt. Budapesti, sárospataki, jászberényi, tatai gyerekek és fiatalok tanulhattak táncokat két különálló csoportban. A gyerekek mesterei Fundák Kristóf és Kaszai Lili voltak. Naponta 5 órában gyakorolták több vidék táncát, emellett testtartást, táncos képességeket fejlesztő gyakorlatokkal fejlődhettek. A felnőttek két táncanyaggal foglalkoztak, melyek földrajzilag távol esnek egymástól. A felvidéki Vág-Garam köze motívumait Linczenbold Maximilián és Szabó Rubinka, az erdélyi Bonchida táncait Kovács Norbert és Tompos Szilvia tanították. A helyi civilek nap közben saját értékeiket vonultatták fel, helyi ételkülönlegességeket készítettek. Minden programra nagy volt az érdeklődés, sokan jöttek a térség településeiről, kisiskolások, óvodások érkeztek Szerencsről.

 

A napi programokat esti gálákkal koronáztuk meg. Minden estére jutott egy nemzetközi színvonalú divatbemutató, melyek a hagyományos értékeket ötvözték a modern igényekkel. A nagy sikerű bemutatókat koncertek, táncgálák, és táncházak követték. Koncertezett a Rackajam, az Apnoé, a Zagyva Banda, Szalonna és Bandája, előadást tartottak az ország különböző részeiről érkezett Aranysarkantyús és Aranygyöngyös táncosok, vendégszerepeltek a Nagyecsedi hagyományőrzők, a Darmos István vezette Bodrog Néptáncegyüttes, az Angyalföldi Vadvirág Néptáncegyüttes.

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes