Hidakfórum

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Magyar Kulturális Találkozó Kiscsőszön és Dobán

Beszámoló a program lebonyolításáról

Az Apte Művészeti Egyesület – Néptáncosok Baráti Köre több, mint tíz éve bonyolítja Hidak programjait. Ezek célja a kezdetektől fogva a határokon túli magyarság kulturális, hagyományőrző tevékenységének megbecsülése, felkarolása különböző közös eseményeken, programokon keresztül. Éveken át rendeztünk közös előadássorozatokat a Felvidék, Erdély, Vajdaság, Kárpátalja hagyományőrzőivel, amelyeken a valláshoz köthető naptári ünnepek népszokásait szerkesztettük közös műsorokba, adtuk elő Magyarország településein. Egyesületünk tagjai Üzenet Haza című műsorunkkal Erdély kistelepülésein turnéztak, civil tanácskozásokat tartottak, kapcsolatokat építettek a Hidak sorozat részeként.

A közelmúltban lezajlott programunk jelentős állomása volt a Magyar-Magyar Kulturális Találkozók folyamatának. A Kiscsőszön és Dobán szervezett fesztiválokhoz kapcsolódva, önálló tábori programot lebonyolítva olyan együttműködés valósult meg, amely alapja lehet jövőbeni terveinknek. Erdélyből a Kékiringó Néptáncegyüttes, Szlovéniából a Muravidék Táncegyüttes, Vajdaságból Bakos Árpád és zenész társai voltak a vendégeink. Házigazdaként részt vett a rendezvényen több magyarországi szervezet, így a celldömölki Kemenes Néptáncegyüttes, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, a Sümeg Néptáncegyüttes.

 

A program teljes időtartama 12 nap volt (július 6-17).

A Muravidék Néptáncegyüttes Kiscsőszre érkezett, ahol rövid gyakorlással készültek fel a somlói fellépésekre. Szállásukat kiscsőszi vendégházakban szerveztük meg, étkeztetésükről szintén Kiscsőszön, illetve Dobán gondoskodtunk. A lendvai együttes Gerlecz László néptánc pedagógus vezetésével Kiscsőszön, az élő Forrás Hagyományőrző Egyesület táncpajtájában készült fel a Somló Hangja Fesztiválon való szereplésre.

 

A dobai Somló Hangja Fesztivál rendezvény részprogramjaként szerepeltek a határon túli vendégek. Itt a hazai fogadó szervezetekkel közösen mutatkoztak be a csoportok, így a Kemenes Néptáncegyüttes és a Sümeg Táncegyüttes is fellépőként vett részt a programban. A Kékiringó Néptáncegyüttes és a Muravidék Néptáncegyüttes július 16-án és 17-én a fesztivál Nagyszínpadán szerepelt, Bakos Árpád és zenész tanítványai 17-én a Kis Színpadon adtak koncertet. Az előadások nagy sikert arattak a szép számú közönség köreiben.

 

A székelyudvarhelyi Kékiringó a Somló Hangja Fesztivált követően még négy napig, július 21-éig Kiscsőszön maradt, itt Kovács Norbert vezetésével méhkeréki táncokat tanultak.

 

A program összegzése, tervek:

 

Egyesületünk elégedett a pályázati program megvalósulásával. A kapcsolatok erősödtek elmélyültek akár a szervezetek együttműködését, akár a személyes barátságokat tekintjük.

Ez a rendezvény megalapozta a jövőben tervezett Magyar – Magyar Kulturális Találkozóinkat, melyek reményeink szerint szélesebb köröket, távolabbi országok magyar csoportjait is érinthetnek.

 

 

A programot a Nemzeti Civil Alap támogatta.

 

 

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes