Hidakfórum

 

 

Határon túli néptáncegyüttesek

A Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy

 

 

Néhány sor Deák Gyula Levente igazgató ismertetőjéből

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt, tíz évig a város polgármesteri hivatalához tartozott, 2009-től hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. Sepsiszentgyörgy a volt Háromszék vármegye - jelenleg Kovászna megye - központja, 70.000-es lakosságának háromnegyede magyar nemzetiségű. A kisváros Székelyföld jelentős kulturális központja: a magyar és román nyelvű hivatásos színházak (Tamási Áron, illetve Andrei Muresanu) tevékenysége mellett jelentős a képzőművészeti, irodalmi és zenei élete, amelyet a többnyelvű sajtó, a regionális televízió-stúdió és több helyi rádióadó kísér figyelemmel. Külön büszkesége a városnak az a közel tucatnyi épület - köztük a Székely Nemzeti Múzeum - amelyeket Kós Károly tervezett.
A Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan bemutatók és előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez.
Az együttes évadonként új bemutatókkal jelentkezik és arra törekszik, hogy repertoárja mindig új színekkel gazdagodjék, úgy a koreográfiák, mint az előadások szerkezete és dramaturgiája által. Együttesünk közel kétezerszer lépett közönség elé, Erdély összes nagyvárosában, Magyarországon és Európa számos országában.

http://www.hte.ro/

 

 

Csárdás Táncegyüttes, Cleveland, Ohio állam, USA

A táncegyüttest 1994-ben alapította Gráber Richárd. 2009-ben ünnepelték fennállásuk 15. évfordulóját. Alapvető céljuk a magyar tánchagyományok ápolása és továbbörökítése az ifjabb nemzedék számára. Számos szomszédos államban és nemzetközileg is elismert fesztiválokon lépnek fel.

Oktatóik: Stuart Meyer és Judit Horváth.

www.csardasdance.com/

 

 

A Csűrdöngölő Néptánc Együttes bemutása

 

A New Brunswick-i Csűrdöngölő Néptánc Együttes 1998-ban alakult és az elmúlt évek folyamán az Egyesült Államok egyik legszínvonalasabb együttésévé fejlődött.

Jelenleg 20 aktív tagja van az együttesnek, ami tulajdonképpen az átlag létszám az együttes fennálláasa óta. A táncpróbákat az együttes művészeti igazgatója, Hajdú-Németh László vezeti.

Az együttes tagjai minden pénteken este három órás táncpróbát tartanak. A táncpróba ideje alatt a táncosok főként magyarorszagi és erdélyi táncokat gyakorolnak, új táncfigurákat sajátítanak el, a táncstílust igyekeznek tökéletesíteni és koreográfiákat tanulnak.

 

A táncpróbákon és egyéni gyakorlások ideje alatt szerzett tánctudás az előadások alatt nyilvánul meg. Az elmúlt évek folyamán az együttes számtalan előkelő helyen szerepelt, mint például a New Brunswick-i Állami Színházban és a Manhattan-i városházán. Az együttes gyakran vállalt és továbbra is vállal szerepléseket különféle eseményeken, mint például nemzetközi folklór fesztiválon, táncbemutatókon, iskolai és más eseményeken.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Csíkszereda hivatalos néptánc együttese. Fennállása alatt igazi szellemi műhellyé vált. Nemcsak szórakoztat, hanem szórványmissziót is végez, utánpótlás nevelést folytat, felgyűjti a még fellelhető népi örökségünket, és közkinccsé teszi azokat. Az együttes idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes, Pozsony

Az Ifjú Szivek Táncszínház a Kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom és táncművészet egyik jelentős műhelye. A társulat fő érdeme, hogy a Kárpát-medence tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap az etnikus és regionális kultúrák szempontjából fontos szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformáltsága. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató műsoraikban is megmutatkoznak. Műsoraik változatos műfajokat képviselnek: tradicionális tánckultúra formanyelvére épülő színházi táncelőadások, az életképszerűen, területek szerint bemutatott néptánc- és kimondottan az ifjúság számára készült műsorok szerepelnek a repertoáron.

Petőfi Magyar Művelődési Egyesület

Nagybecskerek

Szabad Vajdaság (a mai Magyar Szó) napilap hasábjain, 1945. május 11-ei számában megjelent tudósítás alapján, május 6-án, vasárnap délután, majdnem ezren gyűltek össze Nagybecskereken a néhai Dundjerski – féle palota nagytermében, hogy megalakítsák a Vajdasági Magyar Művelődési Közösséget.

A név változtatása

1945 - Vajdasági Magyar Művelődési Közösség , 1948 - Jugoszláviai Magyarok Szövetsége, 1948 - Petőfi Népkör, 1957 - Petőfi Művelődési Egyesület, 1980 - Petőfi Művelődési Egyesület 2010 - Petőfi Magyar Művelődési Egyesület

 

http://www.petofinagybecskerek.org.rs

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes