Hidakfórum

 

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

 

A Csűrdöngölő Néptánc Együttes bemutása

 

A New Brunswick-i Csűrdöngölő Néptánc Együttes 1998-ban alakult és az elmúlt évek folyamán az Egyesült Államok egyik legszínvonalasabb együttésévé fejlődött.

Jelenleg 20 aktív tagja van az együttesnek, ami tulajdonképpen az átlag létszám az együttes fennálláasa óta. A táncpróbákat az együttes művészeti igazgatója, Hajdú-Németh László vezeti.

Az együttes tagjai minden pénteken este három órás táncpróbát tartanak. A táncpróba ideje alatt a táncosok főként magyarorszagi és erdélyi táncokat gyakorolnak, új táncfigurákat sajátítanak el, a táncstílust igyekeznek tökéletesíteni és koreográfiákat tanulnak.

 

A táncpróbákon és egyéni gyakorlások ideje alatt szerzett tánctudás az előadások alatt nyilvánul meg. Az elmúlt évek folyamán az együttes számtalan előkelő helyen szerepelt, mint például a New Brunswick-i Állami Színházban és a Manhattan-i városházán. Az együttes gyakran vállalt és továbbra is vállal szerepléseket különféle eseményeken, mint például nemzetközi folklór fesztiválon, táncbemutatókon, iskolai és más eseményeken.

 

A színpadi koreográfiákhoz általában az Életfa zenekar, az Egyesült Államok legjobb magyar nepi zenekara, szolgáltatja az zenét. Az Életfa zenekar régi és hiteles magyar népzenét ad elő a mai Magyarorszag, Erdély, Szlovákia és más területekről.

A Csűrdöngölő széles közönséget vonz nemcsak a szereplések, hanem a magyar táncházak révén is. Az együttes színpadi előadásai és táncházai minden érdeklődő számára elérhetőek.

A Csűrdöngölő Néptánc Együttes az Amerikai Egyesült Államok kulturális sokszínűségét támogatja. A magyar táncon, zenén és népviseleteken keresztül a táncegyüttes a magyar népi kultúrát képviseli.

 

 

 

www.csurdongolo.blogspot.com

 

www.csurfolk.org

 

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes