Hidakfórum

 


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

Amerikában vendégeskedtünk a Dűvővel és Juhász Erikával

Életre szóló élményeket szereztünk Amerikában, a Seattle-ben élő, magyar táncot és zenét kedvelő barátaink által szervezett Titi-Tábor alkalmával. A tábort immár húsz esztendeje szervezik egy gyönyörű szigeten (Raft Island – magyarul Tutaj Sziget), melyet tengeröblök ölelnek körbe. Környezete erdős, juharos ligetekkel gazdagon tűzdelt vidék, ahol a szarvasok a házak között, az emberek társaságában legelésznek. A tábori házak tornácán hangszeres népzene oktatás, az étkezdének is használatos közösségi teremben néptánc oktatás zajlik.

Magyarországról hét tagú csoport érkezett zenei és táncos kultúrát átadni. A Dűvő zenekar tagjai (Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Nagy Zsolt, Mohácsy Albert) hegedűn, brácsán, bőgőn, furulyán tanították a kalotaszegi dallamokat, melyeknek szöveggel énekelhető dalait Juhász Erika népi énekes és énektanár tolmácsolásában ismerhették meg a táborozók. Kalotaszeg magyar és román táncait Gaschler Beáta és Kovács Norbert tanították.

 

A tábor résztvevőinek létszáma megközelítette a száz főt. Érdekesség, hogy csak néhányan voltak magyar származásúak. Amerikai és kanadai fiatalok, középkorú és idősebb házaspárok, családok vesznek részt a programon. Ezek az emberek annyira fontosnak tartják a magyar kulturális tábort, hogy rövidke éves szabadságuk nagy részét erre az alkalomra tartogatják.

 

Köszönjük a baráti fogadtatást és a szép élményeket.

 

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes